MLECZNE NAPOJE FERMENTOWANE

Kuchnia » MLECZNE NAPOJE FERMENTOWANE

Kefir, jogurt, mleko jogurtowe i inne mleczne napoje fermentowane pije się przede wszystkim w stanie naturalnym, ponieważ są bardzo smaczne, orzeźwiające i dobrze działają na trawienie. Mogą być także wykorzystywane do przyrządzania różnych potraw i napojów. Procesy fermentacyjne zachodzą w nich już po rozlaniu do butelek, są dlatego bardzo nietrwałe. Ich cechy smakowe, wartość odżywcza, a nawet właściwości lecznicze zmieniają się w miarę rozwoju fermentacji. Ze względu na ich wysokie walory zdrowotne należy pić jak najwięcej tego rodzaju napojów. Trzeba jednak nauczyć się dobierać je odpowiednio do potrzeb, aby uzyskać maksimum korzyści.

W celu uchronienia konsumentów od pomyłek przy kupnie i w trosce, aby nie dopuścić do zakupu produktu złej jakości, na opakowaniach napojów mlecznych fermentowanych podane są takie same informacje jak na zwykłym mleku, a zamiast daty rozlewania do butelek - data przydatności do spożycia.