GOTOWANIE WEKÓW

Kuchnia » GOTOWANIE WEKÓW

W dużych szybkowarach można gotować przetwory w wekach lub słoikach „twist-off". W bardzo wysokich szybkowarach wekuje się nawet soki w butelkach. Przy robieniu przetworów należy postępować następująco: Napełnić słoiki owocami lub warzywami. (Twarde gatunki, np. marchew, groszek, fasolę, gruszki, wekowane na surowo, trzeba uprzednio sparzyć wrzątkiem). Zalać owoce lub warzywa wcześniej przygotowaną zalewą nie wyżej niż do 1/3 wysokości słoika. Zamknąć szczelnie słoiki. Położyć na dnie dziurkowaną wkładkę lub kawałek tkaniny i na niej ustawić słoiki tak, aby nie dotykały do siebie. Wlać do szybkowara co najmniej 1 /2 I wody. Zamknąć szybkowar pokrywą i postawić na ogniu. Po uzyskaniu właściwego ciśnienia pary zmniejszyć płomień i gotować według podanej tabeli. Wszystkie te czynności wykonuje się zgodnie z instrukcją obsługi załączoną do szybkowara. Gdy upłynie wyznaczony czas, zdjąć szybkowar z ognia i odstawić, aby wystygł, nie zdejmując z niego pokrywy. W tym przypadku postępujemy inaczej niż przy zwykłym gotowaniu. Nie chłodzimy szybkowara gwałtownie pod strumieniem zimnej wody i nie wypuszczamy pary dla zmniejszenia ciśnienia wewnątrz. Gdy szybkowar stopniowo ostygnie, otworzyć go, wyjąć słoiki, ustawić na deseczce lub na ścierce i przykryć kocykiem, aby powoli wystygły.